Doamnelor, domnilor: Cerențelul

Cu aspect plăcut, mândru, bine mirositor, intră în scenă: CERENȚELUL. Unii îi zic crânceș, alții cuișoriță, ridichioară. Poți impresiona cu un buchet de cerenței. Nu pe oricine, pe mine(dar să mi-l aduci direct cu rădăcini). Fiindcă eu știu. Știu că se găsește prin păduri umede, în locuri umbroase și că îl pot folosi în scop medicinal. N-am nevoie de trandafiri, zău. Să vă povestesc: Iei floarea, tai rădăcina. Floarea o pui în vază. Rădăcina la ceai. Deja ai împușcat doi iepuri. Rădăcina miroase bine. A cuișoare. Conține: tanin și substanțe amare.

Iei 250 g apă, două lingurițe de rădăcini și vezi două efecte. Decocția de cerențel are acțiune dezinfectantă și calmantă.  Fiindcă are taninul ăsta miraculos, se recomandă și în diverse afecțiuni ale stomacului. Oprește hemoragiile și calmează durerile hemoroidale sau menstruale.  Se folosește și pentru spălarea rănilor, pentru diferite afecțiuni ale gurii: gingivite sângerânde, abcese. Iar sub formă de gargară la amigdalite.

Ceaiul de  preferință se bea neîndulcit și pe stomacul gol. Însă, poți adăuga zaharină, dacă nu îți iese. Pus lângă alte plante efectul se mărește. Plante ca: sunătoarea, izma, mușețelul.

Advertisements

3 thoughts on “Doamnelor, domnilor: Cerențelul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s