*medicină orientală (primit pe mail, nimic nu îmi aparține; enjoy)

Apăsarea cu degetul – Un remediu rapid împotriva durerilor

DEPRESIA

Se spune că în maximum douăzeci de ani va fi boala cea mai răspândită de pe pământ. Boala nemulţumirilor noastre. Rapid, în doar câteva zile sau săptămâni, un om plin de energie şi elan vital îşi pierde interesul pentru toate componentele vieţii: munca îl plictiseşte, familia îl oboseşte, distracţiile i se par lipsite de interes. Apoi urmează un întreg cortegiu de suferinţe fizice: senzaţie de sufocare, nod în gât, frisoane şi transpiraţie abundentă etc. Încet-încet, se instalează o oboseală care apare la cel mai mic efort fizic sau intelectual. Simpla idee de a căuta o soluţie de ieşire din criză pare de neimaginat. Memoria se topeşte, iar viaţa familială, socială şi profesională se alterează. Prima tendinţă este de a recurge la medicamente, mai ales la tranchilizante. Dar luate frecvent, ele îşi epuizează efectul.

 

Atunci dozele sunt sporite, se adăugă alte medicamente, dar ele nu fac decât să accentueze starea de neputinţă. E de la sine înţeles că o afecţiune atât de complexă, care implică întreg organismul, nu poate fi vindecată cu apăsarea pe un singur punct. Din fericire, există o serie întreagă de zone care, stimulate, aduc rapid uşurarea, fără efecte secundare nocive.
Cum procedăm?
Întindeţi-vă confortabil pe pat şi masaţi cu degetul mare pliul palmei (locul unde se îndoaie, formând o linie) de la mâna opusă. Începeţi masajul dinspre partea de unde se află pulsul către exterior, prin presare, punct de punct, sau prin executarea de mici mişcări de rotaţie, apoi procedaţi la fel şi în sens invers. Schimbaţi mâinile.
Masaţi-vă cu vârful degetelor linia mediană care străbate stomacul, unind ombilicul cu sternul.
Pentru a termina repriza de presopunctură, reperaţi punctul cel mai înalt de pe creştet şi masaţi-l energic, prin mici mişcări circulare executate împrejurul său.
Exerciţiile trebuie repetate de mai multe ori pe zi. Veţi simţi o senzaţie benefică de uşurare, care vă va ajuta să faceţi faţă cu brio crizelor de depresie.

DIAREE

 

Pe lângă faptul că este dezagreabilă, diareea poate să semnifice o afecţiune foarte gravă, mai ales prin consecinţele ei: pierderea unei mari cantităţi de lichid şi elemente minerale, care pune organismul în pericol. Nici cu cauzele nu e de glumit. Dacă uneori e vorba doar de o proastă digestie sau de o infecţie pasageră, alteori de vină poate fi un agent foarte virulent, ca de pildă virusul dizenteriei sau al holerei, care are o revenire spectaculoasă în ultimul timp. În ce-i priveşte pe chinezi, ei izbutesc să vindece această maladie periculoasă, prin simpla practicare a presopuncturii, executată pe un singur punct, de mai multe ori pe zi. E ceea ce vă recomandăm şi dvs.
Cum procedăm?
Punctul respectiv se află la o palmă sub genunchi, uşor către exterior, la jumătatea distanţei dintre fluierul piciorului (tibie) şi peroneu. Se apasă de mai multe ori pe zi sau se masează cu mici mişcări circulare.

DURERI DE SPATE

 

Cel mai des se confruntă cu ele persoanele care fac munci de birou şi stau mult timp aşezate pe scaun, în faţa maşinii de scris sau a calculatorului, ori cei care practică munci care se fac stând mult timp în picioare. Fie că sunt dureri ascuţite, care apar brusc, atunci când ridicăm un obiect prea greu, fie că sunt cronice, ele otrăvesc viaţa de zi cu zi a milioane de oameni. Din fericire, şi în cazul lor există un punct pe dosul palmei, care, folosit, aduce repede uşurarea durerii.
Cum procedăm?
Punctul de acupresură se află pe dosul mâinii, în prelungirea spaţiului care separă degetul mic de inelar, în partea de sus a acestui loc, în unghiul format la întâlnirea celor două oase. Masaţi-l prin presare sau apăsare în cerc.

CRIZĂ DE FICAT

În situaţia nedorită când după revelion sau o petrecere vă treziţi cu gura amară, cu capul greu, cu senzaţie de vomă şi ameţeli sau, în general, când vă simţiţi zona ficatului inflamată, recurgeţi la presopunctură. Zona respectivă se află pe partea de jos a piciorului, către exterior.
Cum procedăm?
Aplicaţi palma cu degetele lipite deasupra gleznei, astfel ca degetul mic să fie deasupra osului care iese în afară. Punctul exact se află între tibie şi peroneu (la apăsare veţi simţi o durere vie). Căutaţi punctul identic aflat pe celălalt picior. Ambele puncte se apasă concomitent: cu degetele de la mâna dreaptă apăsaţi pe piciorul stâng şi invers. Dacă punctele au fost bine găsite, în scurtă vreme veţi auzi gâlgâitul bilei care se goleşte, aşa cum au demonstrat examenele radiografice făcute în momentul exerciţiului. Important: acest punct tratează toate afecţiunile hepato-biliare.

DURERI DE GÂT

 

Atenţie! O angină poate fi foarte gravă şi poate declanşa alte boli: meningită, reumatism, boli de rinichi. Adresaţi-vă de urgenţă medicului dvs. de familie. Dar până atunci, uşuraţi-vă răul prin presopunctură.
Cum procedăm?
Punctul se află pe degetul mare, partea care dă către degetul arătător. Trageţi o linie imaginară pe la baza unghiei şi alta pe înălţimea ei. Punctul de acupresură se află la intersecţia celor două drepte.
Dacă vă doare gâtul pe o singură parte, masaţi degetul aflat pe aceeaşi parte cu locul dureros. Dacă vă doare tot gâtul, masaţi energic ambele părţi ale unghiei, în acelaşi timp.

INSOMNIE

 

Se întâmplă adesea ca după o zi întreagă de muncă, când abia aştepţi să te trânteşti în pat, în loc să adormi, începi să te zvârcoleşti de pe o parte pe alta, fiindcă somnul nu vrea să vină. Sau şi mai rău, după ce adormi buştean, te trezeşti pe la două-trei dimineaţa şi rămâi cu ochii-n tavan. Somnul s-a dus, şi micul cinematograf personal începe să deruleze gânduri negre, până ce apar zorii zilei. Repetate vreme îndelungată, aceste secvenţe sunt grave, fiindcă se instalează mai întâi oboseala şi după aceea depresia. Primă măsură este să întinzi mâna după un somnifer. Se vând în tone, pretutindeni în lume, dar e o soluţie neinspirată. Inexorabil, insomniacul devine un bolnav cronic care forţează doza de somnifere, adăugând un drog celuilalt… Iată de ce, orice metodă susceptibilă de a antrena un somn natural e binevenită. Între ele, se află şi presopunctura.
Cum procedăm?
Sunt două puncte care trebuie masate lent. Primul se află pe extremitatea degetului al doilea de la picior, vis-a-vis de degetul al treilea. Punctul al doilea se află pe partea interioară a labei piciorului, la baza degetului mare, sub proeminenţa osoasă aflată acolo.

INTOXICAŢII CU DROGURI ŞI MEDICAMENTE

Chinezii s-au confruntat cu problema drogurilor, cu mult înainte ca ea să apară în Occident. Nu e deci de mirare că au găsit un „punct” activ în tratamentul intoxicaţiilor grave cu opiu şi derivaţii săi. Surprinzător este faptul că acelaşi punct dă rezultate şi în cazul unor dependențe mai „de-ale noastre”, ca fumatul şi alcoolul. Faptul că ne putem ajuta singuri în această privinţă nu e de lepădat.
Cum procedăm?
Punctul atotputernic al tuturor intoxicaţiilor, numit de chinezi punctul Drogului, este situat pe partea laterală a capului, exact pe verticala care porneşte din cel mai înalt punct al urechii, la trei degete deasupra lui. Este un punct extrem de eficient, atât pentru droguri dure, cât şi blânde: opiu, LSD, haşiş, medicamente, alcoolism etc.
În ce priveşte alcoolismul – mai există un punct care trebuie stimulat. El se află exact în vârful nasului şi e de mare ajutor în caz de beţie. Dar atenţie, stimulându-l, el poate declanşa şi voma.

NAS ÎNFUNDAT

 

 

De obicei, nasul se înfundă iarna, atunci când răcim. Dar există şi alte afecţiuni care provoacă acest disconfort: sinuzita, coriza spasmodică, alergia la fân, care provoacă şi iritaţii oculare.
Cum procedăm?
Primul punct de masaj se afla pe frunte, exact pe linia care trece prin mijlocul ei, deasupra locului unde începe să crească părul. Se găseşte uşor, dacă prelungiţi rădăcina nasului în sus, în linie dreaptă, până daţi de o mică adâncitură. Apăsaţi şi masaţi energic.
Alături de acest punct esenţial, există alte două puncte secundare, care trebuie folosite atunci când aveţi o singură nară înfundată. Ele se află chiar la baza nării. Apăsaţi pe punctul din dreapta, pentru nara dreaptă şi invers.

PALPITAŢII

O maşinărie atât de complexă precum este inima poate să dea, din când în când, şi rateuri, ceea ce ştiinţific se numeşte tahicardie sau bradicardie. Mai sunt şi extrasistolele, atunci când inima bate în afara ritmului ei regulat.

Fireşte, interpretarea acestor anomalii se află în competenţa medicului cardiolog, dar în mare, ele se manifestă la fel la toţi pacienţii: bătăi de inimă puternice, neregulate, întrerupte de scurte pauze, care declanşează panică, mai ales când palpitaţiile durează ore, devenind o veritabilă infirmitate. Şi în cazul acesta, presopunctura este de mare folos, fiindcă există un punct anume care acţionează rapid.
Cum procedăm?
Punctul e unic şi se află sub palmă, pe pliul acesteia, spre partea degetului mic. Coborâţi de la rădăcina degetului mic către îndoitura palmei şi căutaţi un punct dureros, imediat sub ea, acolo unde se află o mică protuberanță. Masajul este de mare efect. În circa 2-3 minute, practicat cu vârful degetului mare, prin apăsare cât mai puternică, întrerupe absolut sigur palpitaţiile şi tahicardia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s