Viu până la capăt: Boris Pasternak

Uşor e: te trezeşti, din suflet/  Zvârli pleava vorbei, vechi cusururi,/ Curat s-o duci de-aici-naite,/ Să nu te mai mânjeşti de-a pururi. (Boris Pasternak: Grea cruce să iubeşti pe unii…;  Din „A doua naştere” (1930 – 1931) ; traducere de Marin Sorescu)

Dintr-un tată profesor universitar de arte plastice la Academia din Moscova și  pianista Roza Kaufman, ia naștere Boris în care ardea atât flacăra pentru pictură, muzică și literatură.

Leonid Pasternak - Portrait of son Boris, c. 1917.
Leonid Pasternak – Portrait of son Boris, c. 1917.

Marin Sorescu : „Coordonatele liricii lui Boris Pasternak mi se par a fi acestea: (a) natura văzută iluminat, mistic, dumnezeieşte, cu oficierea unei slujbe veşnice, la care el ar asista în genunchi, cu lacrimi în ochi, cu zile în ochi, cu viaţa în ochi, şi apoi (b) prezenţa stihiei feminine, ca un pol magnetic coordonator, care comandă toate reacţiile, stările sufleteşti, expresiile vieţii. De fapt, femeia e un derivat (pentru a vorbi în termeni chimici) al naturii, în catedrala imensă a ei fiind plantată ca o lumânare aprinsă în faţa vitraliului“ (Boris Pasternak, Lirice, Editura Univers, Bucureşti, 1989, p. 5)

bp doctorzh drj dz

Doctor Jivago, romanul care urma să îi aducă cel mai mare succes este publicat în Italia anului 1957.  Roman ce a rămas timp de 26 de sptămâni pe primul loc al celor mai vândute cărți în SUA. Omar Shariff şi Julie Christie au fost protagoniștii filmului cu același nume. În 1958 urma să câștige premiul Nobel pentru literatură. A fost oprit de comuniști să-și revendice premiul. Premiul a ajuns în posesia fiului său Evgheni  abia în 1989.

„Nu e frumos să fii celebru/ – De parcă asta-ţi dă avânt! -/ Să strângi hârtii, să-ţi faci arhivă,/ Să te tot bâţii pe-un cuvânt./ Creaţia-i o dăruire/ Şi nu scandal şi împrumuturi/ E ruşinos, o nulitate/ Pe buzele oricui să fluturi./ Trăieşte fără impostură/ Încât, când n-o să mai ai vreme,/ Să te-ndrăgostească depărtarea/ Şi viitorul să te cheme./ E bine să laşi spaţii albe,/ Nu în hârtii, ci în destin,/ Dar adnotând pe marginalii/ De zile ce se duc şi vin./ Şi în necunoscut te-afundă/ Şi pierde-te-n el, ascuns,/ Cum se ascunde-o casă-n ceaţă/ Când ceaţa e de nepătruns./ Alţii-or veni, pe urma-ţi vie,/ Supusă vieţii şi erorii./ Tu însuţi, nu deosebi/ Înfrângerile de victorii./ Şi nu te-abate cu o iotă/ Tu de la tine – hotărât,/ Ci numai să fii viu, viu – simplu -/ Viu pânâ la capăt – şi atât“ (sursă)

„Omul este făcut să trăiască şi nu pentru a se pregăti să trăiască.” în Doctor Jivago

„Cu cât iubim mai mult, cu atât vedem o victimă în obiectul adoraţiei noastre.” (idem)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s